Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на

...
Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на
Коментари Харесай

Борел: Сигурността в Босна и Херцеговина стана още по-важна след руската агресия в Украйна


Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност съобщи през днешния ден, че Европейски Съюз ще продължи да поддържа поддържането на мира и стабилността в Босна и Херцеговина, наблягайки, че това е изключително значимо след руската агресия в Украйна, заяви МИА, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2649
Борел дойде в Сараево в края на обиколката си в района. Той взе участие в гала във военната база Бутмир, близо до Сараево, във връзка приключването на процеса  на подсилване на военния контингент на мироподдържащите сили ЮФОР.

Понякога е належащо да се покаже мощ, с цел да се обезпечи мир, изтъкна Борел в речта си по този мотив. Силите ЮФОР в Босна и Херцеговина бяха подсилени с спомагателни 500 бойци, тъй че в този момент те са общо 1100 със задача  деликатно да наблюдават обстановката на терена и незабавно да реагират при положение на  опасност за сигурността. В изказване за журналисти  Борел посочи, че  подсилването на ЮФОР е защитна мярка, въпреки сега да няма директна опасност за сигурността и мира в Босна и Херцеговина. Той изясни, че Европейски Съюз желае да бъде сигурен, че може да се реагира  при положение на каквато и да било спешна обстановка. 

Искам да изпратя  ясно обръщение към тези, които мислят да се опитат да дестабилизират Европа и Западните Балкани - интервенция " Алтеа " е тук, с цел да предотврати това, сподели Борел.  Той добави, че Европейски Съюз несъмнено ще задържи тази задача толкоз дълго, колкото е належащо, с явен изпълнителен мандат за опазване на мира.

Ръководителят на европейската дипломация призова всички  в Босна и Херцеговина да работят дружно вместо да основават нови спорове и да блокират работата на управляващите, защото това е  предпоставка  за реализиране на промените, в това число за измененията в изборния закон. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР